Evelien WALRAVENS

Nederlands (1ste graad) & Communicatie en media

EVELIEN WALRAVENSIn de brede eerste graad passen we de leerstof toe op alle vaardigheden (schrijven, lezen, kijken, luisteren en spreken). Als leerkracht Nederlands in de eerste graad is het opportuun om in te zetten op de basiskennis van een leerling. We remediëren waar nodig aan de hand van begeleidingsplannen en de sterkere leerlingen dagen we uit aan de hand van extra opdrachten. Dit kan verschillende vormen aannemen: een presentatie maken over een bepaald onderwerp, een leesverslag maken…

Bovendien speelt literatuur een centrale rol in dit verhaal. In het eerste middelbaar lezen de leerlingen klassikaal een fictief boek en een boek naar keuze, specifiek voor deze leeftijdsgroep. De leerlingen leren verscheidene boekgenres kennen en maken kennis met de leesstrategieën. In het tweede middelbaar daarentegen lezen de leerlingen een drietal fictieve boeken waarbij men onder andere kennis maakt met graphic novels. De leerlingen komen in contact met media(wijsheid). Zo leren ze bijvoorbeeld een boeiende leesvlog creëren.

Tot slot hou ik me bezig met de communicatie van Atheneum Brussel. Ik verzorg deze website en de social mediakanalen. Als mediacoach in spé focus ik me op het reilen en zeilen van een mediabeleid van de school. Ik coach zowel leerlingen als personeelsleden op het vlak van media.