Benjamin VAN HAELST

Benjamin VAN HAELSTIk ben leerkracht wetenschappen in de tweede en derde graad en geef chemie en natuurwetenschappen in het derde jaar en biologie in het vijfde en zesde jaar.

Chemie associëren leerlingen steevast met glazen bekers en ontploffingen, maar die reacties zullen ze leren begrijpen als een keten van gebeurtenissen op de allerkleinste schaal: die van atomen en moleculen. In de tweede graad wordt de basis gelegd met de introductie van stoffen, elementen, de bouw van atomen, chemische formules en het werken met een periodiek systeem.

De leerlingen van de tweede graad die instappen in de niet-wetenschappelijke studierichtingen krijgen vanaf 2021 de wetenschappen gebundeld in het vak natuurwetenschappen. We werken de thema’s in clusters af op een paar weken tijd. Zo krijgen ze één aanspreekpunt voor alle wetenschappelijke competenties, en leer ik als leerkracht ook sneller hun individuele uitdagingen identificeren. Er wordt meer ingezet op de basisvaardigheden zodat leerlingen die de overstap willen maken naar de richting natuurwetenschappen later nog kunnen aansluiten.

Biologie is de meest tastbare van de wetenschappen: het behandelt het menselijke lichaam, natuur en milieu, evolutie, het gaat kortom  over het leven zelf.
In de derde graad nemen we de tijd om dit te behandelen op de kleinste en de grootste schaal, van celbiologie en immunologie over replicatie van DNA, tot evolutie en de oorsprong van het leven. We ontdekken de fundamenten van de biochemie en biotechnologie, transformatieve ontwikkelingen waarvan velen hun oorsprong in België hebben.